Deze maand in FUS


Bent u abonnee? klik hier
Bent u geen abonnee? klik hier


« Terug | Printen

Column


november/december 2018

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders heeft diabetes type 2 veroorzaakt door overgewicht, ongezond eten of erfelijke aanleg. Het lichaam wordt minder gevoelig voor de eigen insuline waardoor de bloedsuiker ontregeld raakt.
Er is een kans dat patiënten met diabetes type 2 in de toekomst geen insuline meer hoeven te gebruiken. In een onderzoek, gecoördineerd door het UMC Amsterdam, kregen vijftig diabetespatiënten een speciale darmbehandeling. In het begin van hun dunne darm werd een ballonnetje opgeblazen gevuld met heet water dat het slijmvlies liet weg schroeien. De gedachte is dat deze patiënten ongezond slijmvlies hebben waardoor de suikers niet goed worden opgenomen en verwerkt in het lichaam. Het nieuw gevormde slijmvlies is weer gezond waardoor de bloedsuikerspiegel weer beter wordt gecontroleerd.
Na de studie onder vijftig patiënten volgt een internationaal onderzoek met het dubbele aantal deelnemers. Het gaat hier om patiënten die een of meerdere bloedsuikerverlagende medicijnen gebruiken, maar nog geen insuline spuiten. De behandeling duurt ongeveer een uur en wordt onder lichte narcose uitgevoerd.
De duur van het onderzoek was 12 maanden, dus hoe het slijmvlies zich gedraagt op langere termijn is nog niet duidelijk. Wel zorgt mede een gezonde leefstijl voor een langere periode van gecontroleerde bloedsuikerwaarden.

R.J.Buitenhuis
Hoofdredacteur FUS