Abonnement


Jaarabonnementen kunnen elk gewenst moment ingaan en worden automatisch verlengd, tenzij 1 maand voor de vervaldatum schriftelijk of via e-mail is opgezegd.

Abonnementsprijs: € 85,- per jaar (inclusief BTW).
Voor dit bedrag bent u geabonneerd op FUS en op PS.
Studenten krijgen 50% korting .

Ja, ik wil een abonnement op FUS
Versie:
Naam:
Voorletters:
Voorvoegsel:
Functie:
Bedrijf:
Adres:
Postcode:
Plaats:
Heef u een afwijkend factuur adres?
Land:
Telefoon:
Fax:
E-mail:
 
« Terug | Printen

Column


januari / februari 2018

Het is vanuit wetenschappelijk oogpunt niet te verdedigen waarom de eisen betreffende werkzaamheid kwaliteit en veiligheid van homeopathische geneesmiddelen niet gelijk zijn aan die van reguliere op de markt toegelaten geneesmiddelen. Dit is de conclusie van de koepel van Europese Wetenschapsacademies in een advies aan Europese Commissie. De koepel waarschuwt dat de promotie van homeopathie schadelijk kan zijn, omdat patiƫnten een klassieke behandeling uitstellen.
De werkzaamheid van homeopatische middelen zou moeten worden aangetoond in placebo gecontroleerd onderzoek dit, omdat deze middelen een placebo effect kunnen hebben wat dan verward wordt met een werkzaam effect. Placebo effect wordt gedefinieerd als een reactie op de behandeling die niet aan de bekende, aangetoonde werkingsmechanismen van de behandeling kan worden toegeschreven.
Een beroep doen op een placebo effect als enig effect is onvoldoende, wat niet betekent dat dit effect onderschat moet worden.
Tegelijkertijd adviseert de groep vooraanstaande wetenschappers dat in tijden waarin de budgetten van Europese lidstaten voor volksgezondheid onder druk staan de vergoeding van homeopathische middelen dient te worden geschrapt.
Al met al stevige taal, maar als een placebo effect ook een effect is kan men ook zeggen dat voor grote groepen mensen de homeopathische middelen de kwaliteit van hun leven verbeteren.

R.J.Buitenhuis
Hoofdredacteur FUS